sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Vaalit tulevat - olen ehdokas nro 533

Kunnallisvaalit lähestyvät ja äänestysnumerot on arvottu. Numeroni on 533. Tässäpä tämänkertainen vaalikuvani:





Ensi viikolla on pari paneelia, jossa olen mukana. Ensinnäkin tiistaina 30. päivä on Oulun yliopiston ylioppilaskunnan vaalipaneeli klo 14.15 alkaen yliopistolla salissa TA105. Lauantaina olen paneelissa Rajakylän asukastuvalla klo 12.

Ensi viikon tärkein juttu on kuitenkin perhepiirissä: tyttäreni täyttää kahdeksan vuotta torstaina! Prinsessabileet tiedossa. Tämä tietää äidille runsasta leipomista.

lauantai 27. syyskuuta 2008

Syksy

Tällä viikolla tunnelmat ovat olleet apeat - niin minulla kuin varmasti koko maassa. Suru Kauhajoen tapahtumien vuoksi on ollut niin suuri. Miksi taas?

Varmasti on syytä keskustella aselupien myöntöperusteista ja nuorten mielenterveysongelmista. Mutta yhtä varmasti kyse on paljon syvällisemmästäkin asiasta.

Mistä moinen viha syntyy? Miksi yhteiskunnassa, jossa on onnistuttu pidentämään elinikää ja poistamaan tappavia tauteja?

Syvä osanottoni kaikkein uhrien omaisille ja läheisille.

lauantai 20. syyskuuta 2008

44 000 oululaista ilman lääkäriä!

Jo 2-3 vuoden aikana Oulun kaupungissa on ollut sitkeästi parin lääkärin pula, mutta viime keväänä tilanne kärjistyi. Tällä viikolla (vko 38) tilanne on, että joka kolmas lääkärinvirka on Oulussa täyttämättä: 22 lääkäriä puuttuu. Vaikein tilanne on Kaijonharjun, Rajakylän, Tuiran ja Myllyojan terveysasemilla. Ja mikä huolestuttavinta, Oulun kahdeksasta terveysasemapiiristä peräti kuudelta asemalta puuttuu vastaavat lääkärit. 44 000 oululaista on vailla omalääkärinpalveluja. Tilanne on kestämätön. Lääkärille pitää päästä kun tarve on, ja verorahoille pitää olla vastinetta.

Tilannetta on koetettu korjata eri konsteilla: on perattu virkavapauksia, on kehitetty nuorten lääkärien tukitoimenpiteitä, selvitetty mahdollisuuksia rekrytoida ulkomailta lääkäreitä, ja niin edelleen, mutta keinot eivät ole tepsineet. Sairaanhoitajia on lisätty neljänneksellä eli 13 uutta sairaanhoitajaa, mutta lääkäreitä tarvitaan. Ensi kuun alussa on onneksi tulossa pari uutta virkaa, mutta hätä on käsissä.

Maassa on toki lääkäreitä, ainakin 17 000 ja Oulussakin tuhat. Vuodesta 2002 alkaen Suomessa on valmistunut vuosittain 620-630 lääkäriä. Terveyskeskukset eivät kuitenkaan työllistä lääkäreitä: vuosina 1996 – 2006 esimerkiksi työterveyshuoltoon lisätty liki 500 lääkäriä ja erikoissairaanhoitoon vielä enemmän. Samalla aikajaksolla terveyskeskuksiin on lisätty vain noin sata uutta lääkäriä. Kyse on kuitenkin ennen kaikkea vetovoimasta, sillä yksityiset lääkärifirmat houkuttelevat lääkäreitä monesta eri syystä. Terveyskeskustyö työ on raskasta ja tunne työnhallinnasta saattaa olla huono. Terveyskeskustyön imago on ankea. Monille perheellisille nuorille lääkäreille on ymmärrettävästi vaikeaa sitoutua raskaaseen terveyskeskustyöhön. Liki 70 prosenttia valmistuvista ikäluokista on lisäksi naisia, joten perhejärjestelyt ovat merkittävä seikka. Osansa lääkäripulasta selittää myös lisääntynyt tietokoneen käyttö: ATK vie noin 5 minuuttia per potilas, siis 1-2 potilaan vastaanottoajan keskiverto päivässä.

Raadollisempi puoli on, että raha ratkaisee lääkärinkin sijoittumista: palkkaero kunnallisella puolella verrattuna yksityiseen nähden on huikea. Ansiot yksityisellä saattavat kivuta jopa 12 000 – 24 000€/kk. Tämän lisäksi lääkärifirmoissa työskentelevät pystyvät erilaisilla yhtiöjärjestelyillä siirtämään ansionsa 28 prosentin yhtiöverotuksen piiriin. Lääkärit itse kuitenkin korostavat valinnoissaan työjärjestelyjä ja –olosuhteita ennen palkkaa.

Ongelma on valtakunnallinen, mutta siinä missä muualla joka kymmenes lääkäri uupuu, niin Oulusta puuttuu joka kolmas. Lienee kitkerä fakta, että Oulun kaupungilta on mennyt maine lääkärityönantajana. Johtamisjärjestelmä on epäluottamuksen takana. Tilaaja – tuottaja –mallista on tästäkin syystä tehtävä uudelleenharkinta ja muotoiltava uusi linjakkaampi tavoiteorganisaatio.

Ratkaisuna pahimpaan hätään on Oulussa nyt päätetty kokeilla Tampereen mallia. Yksi terveyskeskustyöpari, eli pienimuotoinen vastaanottotoiminta kilpailutetaan. Vastaanotto tapahtuu yksityisen tiloissa. Kilpailuun laitetaan 22 000 asukkaan palvelut, mikä jättää myös kaupungin omalle tuotannolle tilaa kehittyä. Kyseessä on tilapäinen, kolmivuotinen ratkaisu. Näin voimme turvata hoitoonpääsyn myös tässä erittäin vaikeassa tilanteessa. Kaikki kahdeksan kaupungin terveysasemapiiriä jatkavat toimintaansa eikä yhtään asemaa kilpailuteta. Tehty ratkaisu on kuitenkin vain ensiapua. Lääkärinpulan syvemmät syyt vaativat myös valtakunnan tason toimenpiteitä. Terveyskeskustyö ansaitsee kunnianpalautuksen.

keskiviikko 10. syyskuuta 2008

Kuva Slovenian matkalta

Tässä on tiistailta kuva Ljubljanan yliopistoon kuuluvan kuntoutussairaalan edestä, jossa tutustuimme Living lab - hankkeeseen. Hankkeessa oli toteuttu ns. ubi-koti, jossa oli uusinta tekniikkaa ja internetiä hyödyntäen luotu muun muassa vaikeavammaisille soveltuva ympäristö. Tietokone toimi silmänliikkeellä, ikkunat saattoi avata kauko-ohjaimella ja niin edelleen.

Kuvassa sekä meitä pohjois-pohjalaisia että slovenialaisia isäntiä.

Noottikriisiä kokemassa

Slovenian lähestyvät parlamenttivaalit saivat epämukavan suomalaiskäänteen, kun Ylen MOT-ohjelma esitti hiljattain väitteen 21 miljoonan euron lahjuksista Patrian panssariajoneuvo- ja kranaatinheitin kaupan yhteydessä. 278 miljoonan euron kauppa tuli Patrialle ohi paikallisen tarjoajan, mikä ymmärrettävästi kiristi suupieliä. Löylyä kiukaalle lisäsi sekin tieto, että Kroatia on tehnyt Patrian kanssa vastaavat kaupat – juuri väitettyjä lahjuksia edullisemmalla hinnalla.

Kohu on maassa tuntuva, minkä sain kokea paikanpäällä Ljubljanassa, josta palasin maakuntaliiton matkalta keskiviikkona aamuyöllä. Päivälehdet olivat täynnä usean sivun liitteitä asiasta, ja aiheesta puhuivat niin kadunmiehet kuin kansanedustajat. Suomi on saanut peräti kaksi noottia Slovenian valtiolta, missä vaaditaan oikaisua väitteisiin sekä toisen näkökulman esittelevää kakkososaa MOT:iin. Nootit eivät siis olekaan pölyistä historiaa Kekkosen tuoksusta huolimatta. Asian vakavuudesta kertoo se, että suomalainen MOT –ohjelma lähetettiin 3.9. kokonaisuudessaan tekstitettynä Slovenian TV:ssä.

Kuten kunnon poliittiseen soppaan kuuluu, on tässäkin kriisissä esitetty huimia väitteitä kupletin juonesta. Salaliittoteoriaan taipuvaiset näkivät MOT-ohjelman yrityksenä puuttua vaalitulokseen. Vaalit käydään 21.9. ja päähaastajana on sikäläinen demaripuolue. Yhden päivän uutiseksi onneksi jäi epäilys kansainvälisen sosialidemokratian juonesta kaataa istuva pääministeri Janez Jansan keskustaoikeistolainen hallitus: onhan Ylen pääjohtaja Mikael Jungner jestas sentään demari ja entinen pääministeri Lipposen eritysavustaja! Oulun SDP:n piirin puheenjohtaja sai silti kulkea täysin rauhassa, kuten myös matkalla ollut Ylen hallintoneuvoston jäsen kansanedustaja Mirja Vehkaperä (kesk.). Keskenämme naureskelimme, että juuri nyt ei kannata erikseen kerskua näillä ”kytköksillä”.

Mielenkiintoista on seurata kuinka vaaleissa käy. Paikallisilla tuntui olevan se käsitys, että Jansa on parhaimmillaan puolustautuessaan, joten jännät paikat on.

Suurlähetystöstä saamamme tilannekuvan mukaan enemmistä slovenialaisista kuitenkin luottaa Suomen poliisin tutkintaan. Suomea on aina arvostettu Sloveniassa, eikä hyvä kuva hevin säry. Pieni kulttuuriero liittyy ehkä siihen, pääministeri Janez Jansa on vaatinut Suomea ojentamaan tiedotusvälineitä. Sehän ei tietenkään tule kuuloonkaan Suomessa, missä riippumaton media on itsestään selvyys.

Tämä kohu laantuu vähitellen, ellei tutkimuksissa ilmene aihetta korruptiosyytteisiin.

Slovenia on muuten erittäin kaunis, viehättävä ja kohtuullisen vauras maa. Länsi-Balkanin maista se on ehkä edistyksellisin, ja on ollut sitä jo Titon hallinnon aikana osana Jugoslaviaa. Maa kuuluu EU:hun ja Natoon vuodesta 2004 ja euro on toista vuotta käytössä. Oululaisetkin tuntuvat löytäneen Ljubjanan, ainakin mitä voi päätellä liki sadan hengen eläkeläisporukasta, joka käveli kadulla vastaan.

torstai 4. syyskuuta 2008

Kivaa koleaan syksyyn

Oulun kulttuurielämän kohokohtia on Musiikkivideofestivaalien palkintojenjakotilaisuus Pumpeligaala. Sieltä muutama kuva tuomaan tunnelmaa. Kanssani kuvissa on Hilkka Suvanto, valokuvaaja puolestaan oli Juha Säkkinen. Glamour!


Lisää kivaa oli Demarinaisten tyyli-illassa Tyylikoulu WellHottarissa. Kuvassa Elisa Koivumaa kokeilee minulle uutta mineraalimeikkiä (kuvat Hanna Hedman):

Naisia oli liikkeellä iso porukka ja ilta oli rattoisa, kuten näkyy. Ahkeran puurtamisen ohella on mukava kokoontua välillä ihan muissa merkeissä. Täytyy ottaa toistekin.


Syksy on aina harvinaisen työteliäs. Syyskausi on niin lyhyt. Syyskuuhun, lokakuuhun ja marraskuuhuhn pitää mahduttaa kaikki tekeminen, sillä joulukuu menee jo joulun odotuksessa. Tänä vuonna syksyä sähköistävät kunnallisvaalit. Vaalipäivä on lokakuun 26.päivä. Demarit ovat hyvässä iskussa ja listat alkavat olla jo valmiita.