tiistai 27. marraskuuta 2007

SDP:n Oulun piirin johtoon

Oulun läänin sosialidemokraatit osoittivat minulle suuren luottamuksen valitsemalla minut uudeksi puheenjohtajakseen lauantaina. Olen pestistä innoissani ja pidän sitä suuressa arvossa. Valinta on herättänyt kiinnostusta, ja muun muassa sunnuntain Kaleva ja päivän Pohjolan Työ tekivät siitä näyttävät jutut. Alla oleva kuva on edelleen Venetsiasta, mutta tunnelman vuoksi ansaitsee paikkansa tässä blogissa.

Nyt kääntyy Oulun piirissä uusi vaihde. Teen parhaani hyvien yhteistyösuhteiden ja tuoreiden toimintatapojen eteen. Sosialidemokratiaa tarvitaan yhä, sen ovat osoittaneet ihmisten kaipuu yhteisöllisten arvojen perään ja esimerkiksi porvarihallituksen pöyristyttävä aie poistaa päivähoidon nollamaksuluokka.

Huomenna Oulun kaupunginvaltuustossa äänestetään ensi vuoden budjestista. Ensi kertaa jo pohjaesitys ylittää yli miljardin euron rajan koko konsernin osalta. Budjettiesitykseen voi olla varsin tyytyväinen. Sosiaali- ja terveystoimeen tulee huomattavia lisäsatsauksia ja vuosia vaivannut alibudjetointi on nyt mennyttä. Hyvä niin. Pitkällä tähtäimellä huolta herättää talouden epätasapaino. Olemme asettaneet strategiseksi tavoitteeksi, että käyttötalouden kasvuprosentin tulisi olla verotulojen ja valtionosuuksien kasvuprosenttia pienempi. Nyt tilanne on kiikun kaakun. Menojen kasvun täytyy olla hallinnassa. Toisaalta on muistettava, että Oulu on kasvava kaupunki. Väestö kasvaa tulevakin vuonna yli tuhannella.

Valtuutetut voivat tehdä talousarvioon omia lisäysehdotuksiaan jo keväällä. Minä tein useita: esitin alueellisen vanhustyön sijaistukseen 100 000€, lapsiperheiden kotipalveluun ja pienten koululaisten iltapäiväkerhoihin lisäresursseja, tukea Oulun Steiner-koululle, lisää ilmoitustauluja ja -pylväitä vapaaseen ilmoitteluun, kulttuurilautakunnalle 100 000€ taiteilijoiden vapaisiin apurahoihin sekä teknisen tuottajan vakanssia Oulun musiikkikeskukselle. Lisäksi yhdessä nuorten valtuutettujen kanssa esitimme opiskelijaterveydenhuollon parantamista.
Moni näistä asioista on tullut hoidetuksi budjettiin jo valmisteluvaiheessa, mutta huomenna katsotaan valtuuston tahto kokonaisuuden kannalta.

torstai 22. marraskuuta 2007

I'll always have Venice

Sain juuri kuvia Venetsiasta, jossa olin marraskuun toisella viikolla. Venetsian naapurimaakunnassa pidettiin AER:n (Assembly of European Regions) vuosikokous, jossa aiheena oli Euroopan alueelliset identiteetit ja aluepolitiikka. Kokous on mittava. Tunsin suurta ylpeyttä hakeutuessani saliin paikalleni, jossa oli Pohjois-Pohjanmaa -kyltti tunnisteena. Edessä istui Sarajevon edustajat. Julistuksessaan AER linjasi alueellisen kulttuuri- ja mediapolitiikan autonomian puolesta. Sitä ei pidä alistaa kilpailuttamis- tai valtiontukipolitiikalle. Kannalla on toivottavasti merkitystä myös meidän alueellemme. Pohjoisen elokuva- ja mediakeskus POEM:n menestyksekäs toiminta edellyttää että alueellisia elokuvatuotannon tukia voidaan osoittaa nimenomaan alueellisille toimijoille.

Kokouksen päätti EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso. Hän on kerrassaan loistava puhuja. Koko sali nousi puoli metriä ilmaan, näin väitän. Mitä hehkutusta: "because what is Europe? Europe is the laboratory of future!" Barroso on puhujana omaa luokkaansa, ja hänestä voimme olla ylpeitä Euroopan ulkopuolellakin.

Venetsiaan ehdin tutustua juuri sen verran, että menetin sydämeni. Kaupunki on satumainen, kuin kaunista koristelua kaikki. Silmänkantamattomiin upeita historiallisia rakennuksia ja kiehtovia kujia. Sinne täytyy päästä vielä uudelleen.

lauantai 3. marraskuuta 2007

Lukeeko kukaan enää blogeja?

Muoti-ilmiö on vallannut kaikki: nyt pidetään yhteyttä vain Facebookissa. Kerran sinne jouduttuani olen nyt siellä minäkin. En ihan koko ajan, mutta riittävästi, kuitenkin. Verkoston voima on huima. Uudet ja vanhat kaverit ja tutut ovat siellä, tutut joista ei kuunaan olisi uskonut enää kuulevansa. Toistaiseksi Facebook on tuonut mukanaan vain hyvää ja kivaa. Toisaalta, sen lukemattomat eri sovellukset saattavat aiheuttaa ähkyä. Ystävä-spämmäys saattaa myös lisääntyessään puurouttaa koko yhteisön. Tätä ounasteli mm. lokakuun The Economist.

Poliittiseen toimintaan facebook näyttää soveltuvan erinomaisesti. Eri vetoomukset ja kampanjat leviävät kulovalkean tavoin, ja kaikille frendeille käy selväksi mitä kukin edustaa. Kampanjoita käydään niin Itämeren kuin seksuaalisten vähemmistöjen hyväksi. Kuka enää sanoisi ettei kannanottaminen kiinnosta nykyajan ihmistä.

Syksy on taipumassa alkutalveen. Olen seuraavaksi valmistautumassa AER:n (Assembly of European Regions) kokoukseen Italian Udinessa. Edustan maakuntaa. Reissuun lähdemme keskiviikkona, mutta sitä ennen kokoontuu maakuntaväki maanantaina Madetojansalille maakuntapäivään. Aiheena on hyvinvointia luonnosta. Vedän paneelin luonnonvarojen kestävän käytön teemasta. Ilmasto ja energia ovat takuulla jälleen huomion keskiössä.